MAKALELER
Ata Tohumu

Ata Tohumu

“Milli Tohum” veya “Ata Tohumu” Nedir. Milli Tohum Neden Tercih Edilmelidir.

—Milli Tohum” veya “Ata Tohumu” Nedir ?

–Milli, Saf, Yerli, Yerel, Doğal, Organik veya Ata tohumu adları ile anılmaktadır. Biz bu isimleri tek çatı olarak YERLİ TOHUM olarak adlandıralım. Yerli tohum nedir ? Yerli tohum; saf, doğal, yerel, geleneksel, atalık ve organik diye adlandırılan bir tohum çeşididir. Yerel tohum, diğer bir deyişle yerli tohum veya atalık tohum, genetiğiyle oynanmamış, döllenmiş hücredeki çekirdeğin DNA dizilimine herhangi bir müdahale yapılmamış, kimyasal maddelere maruz kalmamış, nesilden nesile aktarılabilen, atalarımızın kullandığı doğal tohumdur. Yerli tohum kendi tohumumuzdur.

—Bu tohumlar doğal sebze, meyve, buğday, pirinç, mısır gibi ülkemizin toprak özelliklerine, hava koşullarına göre geçmişten bugüne aynı şekilde kullanılabilen tohumlardır. Yani, kendi bahçenizde ürettiğiniz ve yıllarca kullandığınız tohumlar, yerli, doğal, organik tohumlardır. Yerli tohumların ekilip, büyütülmesinin ardından en iyi gelişen bitkilerden bazıları olgunlaştıklarında tohumları alınmak üzere bırakılır ve mevsimine göre nesilden nesile ilk hali korunarak aktarılır.

–Detaylandırmak gerekirse, ülkenin tüm bölgelerinin toprak özellikleri, verimi, elverişliliği, coğrafi ve mevsimsel koşulları aynı değildir. Bu nedenle farklı bölgelerde, farklı yiyecekler üretilir, bu yiyecekler bölgelere has yiyecekler olur. Örneğin; yaz meyveleri sadece yazın, Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bir sebze sadece o bölgede ya da o bölgeyle aynı toprak ve mevsim koşullarını sağlayan bir yerde üretilebilir. Bu da ancak doğal olan yerel tohumlarla mümkündür.

Yerel tohumlar, kısır değildir, doğurgan ve süreklidir. Çiftçiler bu tohumlardan her sene tekrar tekrar verim alabilirler. Yerel tohumlarla üretilen yiyecekler, sağlıklı, mineral ve vitamin bakımından zengin, oldukça lezzetli ürünlerdir. Üretimlerinde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için kısa sürede tüketilmeleri gerekmektedir. Hibrit tohum tek seferlik ekilir, öbür yıl ekilirse verim alınmaz.

–Ancak günümüzde bu  tohum çeşidi yerini yapay hibrit tohumlara ve kimyasal içerikli GDO’lu tohumlara bırakıyor. Bunun sebebi insanların farklı ekolojilerde üretilen ürünleri de talep etmeleri ve yüksek fiyata alıcı bulan ürünlerin yetiştirilmek istenmesi üzerine değişen toprak şartlarında dayanıklılığı artan hibrid çeşitlerin tercih edilmek zorunda kalınması yer alıyor. Hatta bu durum yerli çeşitleri de tehlikeye sokuyor.

Hibrit tohum nedir ?

Tohum çeşitlerinden bir diğeri olan hibrit tohum, yerel tohum gibi ülkemizde yasal bir şekilde üretilen tohum çeşididir. Hibrit tohum ve GDO’lu tohum terimleri çoğu zaman aynı gibi düşünülse de, birbirinden farklı tohum çeşitleridir. Hibrit tohum, melezleştirilmiş veya karma tohumdur. Aynı türe ait iki bitkinin çapraz polenleştirilmesi ile elde edilir.

Hibrit tohumlar için hava ve toprak koşulları önemli değildir. Örneğin, bu tohumlarla seralarda gerekli hava koşulları sağlanarak üretim yapılabilir. Hibrit tohumlar sadece bir yıl kullanılır, ikinci yıl elde edilen bitkiler ve meyveleri ilk yıl üretilmiş tohumun bitki ve meyveleri ile alakası olmayan karakterler gösterir. Bu durumda üretici her yıl ticari tohum firmasından tekrar tohum almak zorunda kalır. Bu nedenlerle özellikle sebzelerde çiftçimiz ne yapacağını şaşırmış durumdadır.

Hibrit tohumla üretilen yiyeceklerin raf ömürleri uzun olmasına rağmen bu yiyecekler lezzet bakımından yeterli değildir.  Mevsim normalleri dışında yetiştirilebilip, örneğin kış aylarında bile yaz meyvelerinin tüketicilere sunulmasına rağmen, vitamin ve mineral bakımından da zengin değillerdir.

— 2006 yılında çıkarılan tohumculuk ile ilgili düzenlemede sertifikasız tohumların ticari amaçla satışı da yasaklanmış; yalnızca çiftçiler arasındaki tohum takasları istisna olarak belirlenmişti. 2006 yılında çıkarılan 5555 sayılı yasa tohumculuğa darbe vurdu.  Yasanın yeniden düzenlenmesi gerekir.

—Türkiye, 2018 yılı tohum ihracatı 100 bin ton, değeri 152 milyon dolardır, en çok mısır ve ayçiçeği tohumu ihraç edilmektedir. Bunları parasal değeri 90 milyon dolardır.

Türkiye Tohum ithalatı 40 bin ton parasal değeri 178 milyon dolardır. Bu miktar ağırlıklı olarak sebzedir ve 1000 ton sebze tohumu için 100 milyon dolar ödenmektedir.   2018 tohum üretimi, Bugday: 450.000 ton Arpa : 150 000 ton, Patates 250000 ton olup toplam Türkiye tohum üretimi 1,050 .000 tondur. 2018 yılı sonu itibariyle Türkiye tohum  ihracatı 150 milyon dolar, ithalatı 178 milyon dolardır. Yerli şirketlerimiz artsa da yabancılar ülkemizde şirket kurmaktalar.

Hibrit Tohum Özellikleri:

Cazibeler

  • Verimi yüksek
  • Raf ömrü uzun,
  • Mevsim koşullarından bağımsız ve dayanıklı,
  • Hastalıklara dayanıklı
  • Görünümleri güzel ve bir örnektir,
  • İlaçlara karşı daha dayanıklı,
  • Daha hızlı ürün verir.

Sakıncalar

  • Kısır (tohumu ürün vermez),
  • Vitamin ve mineral içeriği zayıf,
  • Lezzetsiz,
  • İlaç ve gübre gerektirmez,
  • Toprağı besler ve korur. Hibrit tohumlar toprağı öldürür.
  • Susuz veya az sulu tarıma uygundur
  • Kısırlık yapar.
Ata Tohumu-Tohum takası
Ata Tohumu-Tohum takası