Ekmeği Bırakma, Doğru Olanı Seç
Genel kanı: Kilo vermenin ilk kuralı Ekmeği kesmektir.
Hatta, şu cümleyi duyar gibi oluyorum;
“Şekerim, pehrize başladım, ekmeği kestim !
Hakikat: Karbonhidrat (CHO) iskelet kaslarının vazgeçilmez yakıtıdır.
İlk önce iskelet kaslarının enerji üretim yöntemlerini görelim ;
- Vücut enerji üretme ihtiyacı hasıl olduğu ilk 6-10 sn arasında önce kas içinde yedek depo olarak olarak muhafaza edilen ve aşağıdaki grafikte turuncu, sarı ve mavi alanların başında Fosfajen sistem (ATP, PC) ve Laktik asit (anaerobik glikoliz) adı verilen sistemleri kullanır.
- Takip eden ~2 saat boyunca ağırlıklı olarak (%50-65) gri bölgede gördüğünüz şekilde Oksijenli enerji sistemi (Aerobic glycolysis) ile Karbonhidrat (CHO) yakar. Gördüğünüz gibi yağ 2 saat sonrasında devam eden fiziksel hareketlilik ile yavaş yavaş artan oranda kullanılacaktır.
Özet: İskelet kasının ana yakıtı Karbonhidrat (CHO) olduğundan günlük enerji ihtiyacının %60-65 oranında CHO’lardan gelmelidir.
Tanım: Ekmek bir Karbonhidrattır. İçinde yoğun miktarda, bir çok glikozun birbirlerine bağlanması ile oluşan nişasta vardır.
Karbonhidrat (CHO) seçiminde dikkat edilecek hususlar ;
- Lifli olması ,
- Früktoz ihtiva etmemesi (Vücutta doğrudan yağa dönüşür).
- Evet, ekmek şişmanlatır, katılıyorum. Ancak, sizin “Ekmek” dediğiniz Ekmek mi ve neler içeriyor ?
Beyaz ekmek nasıl üretilir ;
- Yüksek oranda lif, B, E vitaminleri ve anti oksidanlar içeren Kepek kısmı ayrılarak hayvan yemi yapılır.
- Buğdayın besin içeriğinin %25’ini içeren Ruşeym (Embriyo) ayrılarak cilt yenileyici gençlik krem üretilmek üzere kozmetik sanayine verilir. (Ruşeym, 1 ton buğdayın içinde sadece 1 kg elde edilebilir.)
- Kıvam, hacim, raf ömrü artırıcılar, früktoz gibi 38 ayrı katkı ilave edilir (14 tanesi 2015 yılında sağlığa zararlı olması nedeniyle yasaklanmıştır !).
- Santimetrekaresinde 50, 60, 70 delik olan elekten geçecek kadar ince işlenerek, Perklorik asit (HClO4) ile beyazlatılır (Bu işlem un, şeker ve beyaz prinç için de aynen yapılmaktadır !).
Özet: Buğday, lif (% 0,2-0,3 gr), vitamin, mineral ve antioksidanlarının neredeyse tamamını kaybeder, ayrıca ince taneli işlenmesi (50, 60, 70 randıman) neticesinde adeta kan şekerini zıplatan bir zehir haline gelir.
Diğer yandan, beyaz ekmek yapımında kullanılan buğdayların büyük bir kısmının Kanada, USA veya Rusya’dan alınan hibrit buğday olduğu ve bu tohumların, Fransa, İskoçya ve Almanyada yapılan araştırmalar neticesinde Alerji, Kısırlık, Göğüs kanseri vs rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmektedir.
Beyaz ekmek yemekle kaşık kaşık toz şeker yemek arasında bir fark yoktur.
Ata tohum (2n=14 kromozom), iri taneli çekilmiş (Randımanı yüksek), Ekşi mayalı, Tam buğday Ekmeği nasıl üretilir ;
- Taş değirmende iri taneli olarak çekilir.
- “Tam” tanımlamasına uygun olarak, Kepek, Ruşeym (Embriyo) gibi buğday tohumunun tüm unsurları dahil olmak üzere, katkısız, herhangi bir kimyasal ve/veya ayıklama işlemine maruz kalmaz.
- Ekşi maya kullanılır.
- Lif içeriği, 100 gr’ında 7-12 gr civarında, yani Beyaz ekmekten ~40 kat daha fazladır.
Özet: Buğday ata tohumdur. Yüksek lif içeriği ve iri taneli (yüksek randıman) çekilmiş olması sebebi ile sindirim sisteminden kırılan glikozun bağırsaktan kana yavaş yavaş karışması sayesinde kan şekerini ani yükseltmez. Bu durum kandaki insülin seviyesinin yükselmesini önleyerek uzun süre açlık hissedilmemesini sağlar.
Daha doyurucudur, daha az yenir ve uzun süre tok tutar.
a) Güvenle CHO kaynağı olarak kullanabileceğiniz gerçek Ekmektir.
b) Ekmek adı altında kan şekerinizi, insülininizi zıplatan, bu yüzden damar sisteminizi tahrip edip kısa süre içinde tekrar acıkmanıza neden olan bir Zehirdir.
Günlük alınması gereken lif miktarı en az 25, tercihen 40 gr olduğundan Ekmek aynı zamanda zengin lif kaynağıdır veya tercihen çiğ veya az pişmiş bol bol sebze tüketerek günlük lif ve CHO ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
c) Piyasada tam buğday, kepekli, tahıllı vs. isimlerle vicdanınızı rahatlatmayı amaçlayan, ancak esmerliği malt unu, gıda boyası, melas vs. ile sağlanmış, hatta genellikle beyaz un ilaveli ve/ veya üzerinde, tam buğday, kepekli, tahıllı un diye ibareler olan, menşei belli olmayan, hibrit tohumdan üretilmiş un karışımlarından yapılmakta olup, çoğu zaman aslı fırıncı tarafından dahi ne idüğü bilinmeyen ekmeklerdir.
Gerçek tam buğday ekmeği esmer, ince gözenekli, fazla kabarmayan, yoğun, hacmine göre ağır, tok, ezdiğinizde sıkışıp kalmadan geri gelen, daha fazla sıkıştırdığınızda dağılan, ekşi maya kokulu Ekmektir.
Eğer, bu şekilde bir ekmeğe ulaşamıyorsanız ;
Bulgur, Kepekli makarna, Yulaf ezmesi, Yarma (Buğday) tüketebilirsiniz.