MTK’dan Yemek Tarifleri
Sevgili sağlık dostları, bu bölümde doğal ürünlerin kullanıldığı Sağlıklı ve Besleyici Yemek Tarifi önerilerimi bulacaksınız. Ben bir gurme değilim. Tariflerin lezzeti ağız tadınıza uyar mı bilemem, garanti de edemem. Zira, benim önceliğim yemeğin lezzetinden öte %100 sağlıklı olması ve doğal ürünlerle hazırlanmasıdır.
“Kim demiş hamur işi besinler Şişmanlatır ve Sağlıksızdır” diye.
Sorarım Diyetisyenlere, Beslenme uzmanlarına, Doktorlara !
Neden öyle diyorlar ? Çünkü, yapacağınız ya da genellikle dışarıdan satın alacağınız ürünlerin içinde Beyaz rafine un, Rafine şeker ve Trans yağlar olduğunu düşünüyorlar.
Ancak, ben bu besinleri evde, Tam tahıllı unlar, Keçi boynuzu (Harput) özü, Güğüm veya günlük süt, Keçi peyniri, Zeytinyağı, Kuru meyveler ve/ veya Yemişler gibi güvenilir kaynaklardan temin ettiğim sağlıklı malzemeler ile pişirirsem, bana ne zarar verecek ? Zaten, yemek yaparken de aynı malzemeleri kullanıyorum.
Abartırsam ! Eğer, bu ürünleri beyaz unla yaparsanız olabilir, ancak benim tarif ettiğim malzemelerle yaparsanız, içinde yüksek oranda lif olduğu için aniden kan şekerini yükseltmeyecek ;
1) Glikoz kana yavaş yavaş karışacağından, hem doyurucu olacak, hem uzun süre açlık hissetmemenizi sağlayacak,
2) Kan şekeri ani olarak yükselmediğinden, rafine besinlerde olduğu gibi enerji yağ olarak depo edilmeyecektir.
Şimdi, konuyu biraz daha netleştirelim;
Beyaz un: Elde edildiği buğdayın kabuğu olan Kepeği ve Embryo’su olan Rüşeym’inin ayrılarak, içinde hipoklorit (çamaşır suyu) dahil olmak üzere, 30’a yakın katkı maddesi ilavesiyle üretilen bir ZEHİRDİR.
Tam Buğday Unu: Taş değirmende hiçbir kimyasal katkı ve ayırma işlemi yapılmadan, Kepek (Hayvan yemi olarak kullanılır) ve Rüşeym (Kozmetikte cilt yenileyici krem olarak kullanılır) dahil olmak üzere elde edilen, ~%12 lif içeren sağlıklı bir üründür.
İşte o hayati nokta: Nasıl oluyor da, artık 100 cal ≠ 100 cal oluyor ?
Herhangi bir Karbonhidrat, insan vücudunun sindirim sisteminde glikoza kırılarak kana verilir. Buradaki kritik nokta o glikozun kana giriş hızıdır. Bu hız, o besinlerle alınan lif miktarı artıkça yavaşlar ve damarlarımız, kanda normal seviyesi 100 mg/ dl olan Glikozun ani ve aşırı yükselişinin önlenmesiyle zarar görmemiş olur.
Yandaki ilk grafik lifli, 2. grafik ise lif olmayan (beyaz ekmek, ~% 0,2-0,3 lif) bir besinin vücudumuza girdiği ilk 6 saat içinde kan şekerimizin nasıl yükselttiğini göstermektedir.
1. grafikte görüldüğü gibi kan şekeri ve İnsülin küçük, uyumlu bir artışla yükselmiş ve kontrollü bir şekilde azalmıştır.
Ancak, 2. grafikte kan şekeri büyük bir zıplama ile artış göstermiş ve yine hızlı bir şekilde düşmüştür. Burada vücudun uğradığı zararları şu şekilde sayabiliriz ;
a) Kan şekeri (Glikoz) seviyesinin ani yükselmesi, bunun düşürülmesi için ani ve kontrolsüz İnsülin salgılanmasına, bu durum İnsülin salgısını yapan pankreas β hücrelerinin yıpranarak ileride Şeker hastalığının (Diyabet II) alt yapısının oluşmasına,
b) Ani ve kontrolsüz olarak salgılanan İnsülinin, kandaki İnsülin seviyesini normalin üzerine çıkarması sebebiyle, besinden alınan enerjinin (Kalori) yağ olarak depo edilmesine,
c) 2. grafikte görüldüğü gibi, kan şekeri (kırmızı eğri) normal (grafikte “0” olarak görülen noktalı çizgi, 100 mg/dl) seviyenin altına düştüğü için, yeteri kadar besin alınmış olmasına rağmen tekrar açlık hissedilmesine neden olmaktadır.
Sonuç: Sağlıklı, Doğal ve Lifli besinlerle hazırlanan Hamur işleri uzun saatler tok hissetmemizi sağlar ve vücudumuza zarar vermez.