Omega 3 ile İlgili Önemli Ayrıntılar
Hangi Ω 3, Hangi Kaynaktan Temin Edilmeli
Sağlıklı olmak için günde 1,6 gr Hayvansal Ω 3 ihtiyacımız vardır, Omega 3 ile İlgili Önemli Ayrıntılar
Omega (Ω) 3 ile ilgili önemli ayrıntılar, günlük ihtiyacımızın Bitkisel kaynaklardan ziyade biyoyararlılığı %100 olan Hayvansal kaynakları tercih etmekle başlıyor. Bu miktarı da, içeriği şüpheli haplar yerine öncelikle Organik, Halk veya Köylü pazarlarında, ot yiyen hayvanların ürünlerinden almayı tercih etmeliyiz.
Omega 3, vücut hücrelerimizin zarında yer alır ve hücreyi dış tehditlerden koruyan vazgeçilmez bir yağ asididir.
1) Ω 3’ün kaynağı yeşil bitkilerdir ve (ALA) Alfa linolenik asit adı verilen Bitkisel Omega 3 içerir.
2) Kara hayvanları ot, balıklar yosun ile beslenir, buradan aldıkları Bitkisel Ω 3’ü vücutlarında rahatlıkla (EPA) Eikosapentaenoik asit ve (DHA) Dokosaheksaenoik asit adı verilen Hayvansal Omega 3‘ler olarak sentezleyebilirler.
3) Ancak, vücudumuz 7 gr Bitkisel Ω 3’den sadece 1 gr Hayvansal Ω 3 (~%15 verim ile) sentezleyebilirken, hayvanlardan sağladığı Ω 3’ü 1’e 1 olarak (%100 verim ile) kullanabildiğinden, Hayvansal Omega 3 alımı önem kazanmaktadır.
4) Balıklar yosun yediği için yağ dokularında Omega 3 mevcut, ancak bunun için balıkların serbest dolaşıyor olması gerekir. Ne yazık ki, Endüstriyel yemle beslendiği için Çiftlik balıklarında Ω 3 yoktur.
5) Diğer yandan, denizlerimizde ağır metal zehirlenmesi olduğundan haftada iki kereden fazla balık tüketimi önerilmemektedir.
Konuşmacı: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Kenan DEMİRKOL.
6) Omega 3 temini için balık ve/veya takviye kullanmak yerine, en sağlıklı yol ot yiyen hayvanların ürünlerine erişmektir. Zira, ot yiyen hayvanın etinde de, sütünde de, yağında da Hayvansal Omega 3 vardır.
7) Unutulmamalıdır ki, hap olarak alınan takviyelere Z.yağı, Omega 6 vs. farklı yağların katılması, ağır metal içermesi, hayvansal yerine Bitkisel Omega 3 içermesi veya renk ve kokudan arındırmak üzere ısıl işlem görmüş ise yağın özelliğini yitirmesi gibi tehlikeler mevcuttur.
Konuşmacı: İç Hastalıkları Uzmanı, Diyetisyen, Yazar, Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU.