Omega 3 Neden Bu Kadar Önemli
Ω 3 Kimyasal Olarak Bir Yağ Asididir
Omega 3 neden bu kadar önemli; 1) Vücudumuz tarafından üretilemeyen elzem (Esansiyel), yani dışardan almak zorunda olduğumuz bir yağ asididir.
2) Bitkisel ve Hayvansal olmak üzere 2 çeşidi vardır. Zira, ben Omega 3 alacağım diye yıllarca semizotu, ceviz vs. peşinde koştuğumu hatırlarım. Ancak, bizim Bitkisel değil, Hayvansal Omega 3’e ihtiyacımız vardır. Hayvanlar (Koyun, İnek, Balık vs.) Omega 3’ü bitkilerden alıp bu dönüşümü kolayca yapabilmektedir. Ne yazık ki, bizim bünyemiz Bitkisel Omega 3’ü HayvansalOmega 3′e çevirme konusunda pek başarılı değildir. İhtiyacımız olan 1,6 gr/gün Hayvansal Ω 3’ü vücudumuza sağlayabilmek için 14 kg semizotu veya 3 kg ceviz yememiz gerekmektedir. Halbuki, hayvansal kaynaklardan elde ettiğimiz 1,6 gr Omega 3 vücudumuz tarafından % 100 kullanılabildiği için günlük ihtiyacımızı karşılamak için yeterli olacaktır.
3) Omega yağ asitleri grubundan Ω5 sadece Bitkisel, Ω6 zeytin yağının içinde mevcut, Ω7’nin Hayvansalı doğada pek bulunmuyor, Ω9 ise zeytinyağının kendisidir. Ancak, Ω3 yalnız ot yiyen hayvanların ürünlerinde bulunmaktadır. Ne yazık ki, günümüzde Koyun, İnek ahırda, Balık çiftlikte, Tavuk kümeste hiçbiri ot yemiyor, hepsi endüstriyel yem ile besleniyor. İşte bugün, Ω3’ü hayvanlardan temin etme yolu son derece sınırlı olduğu için Ω3 devamlı gündemde bulunuyor.
4) Vücudumuzdaki 17 trilyon hücrenin, 3 katlı Lipoprotein yapısındaki zarının 2 lipit (yağ) katının ana bileşenidir. Aşağıda madde madde belirtildiği şekilde vücut hücrelerimiz için ciddi yaşamsal faydalar sağlayan koruyucu bir elemandır .
Bitkisel Ω 3= (ALA) α-linolenik asit,
Ω 3, kimyasal adı (ALA) α-linolenik asit (18:3 n-3) olan, yani 18 karbonlu, 3 çift bağı olan Doymamış bir yağ asididir.
Hayvansal Ω 3= (EPA) Eikosapentaenoik asit,
Ω 3, kimyasal adı (EPA) eikosapentaenoik asit (20:5 n-3) olan, yani 20 karbonlu, 5 çift bağı olan Doymamış bir yağ asididir.
Hayvansal Ω 3= (DHA) Dokosaheksaenoik asit,
Ω 3, kimyasal adı (DHA) eikosapentaenoik asit (22:6 n-3) olan, yani 22 karbonlu, 6 çift bağı olan Doymamış bir yağ asididir.
Konuyu zihnimizde netleştirmek amacıyla gelin bu elemanın yağlar içinde hangi sınıfta olduğuna bakalım.
Konuşmacı: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Kenan DEMİRKOL.
Konuşmacı: İç Hastalıkları Uzmanı, Diyetisyen, Yazar, Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU.