Su Dosyası
Hangi su, Nereden, Nasıl ve Ne kadar içilmeli ?
Suyun önemi:*Su Dosyası
Su Dosyası *Su, dünyamızın ve bünyemizin 3/4’ünü oluşturan yaşam kaynağımız.
Her ne kadar dünyamızın 3/4’ü suyla kaplı olsa da, bunun içilebilir miktarının % 3’den az olduğu ve bunun da her an Kimyasal gübre, İlaç, Deterjanlar, Sanayi atıkları, Petrol ürünleri vs. ile kirletildiğini unutmayalım. Şu anda dahi, California’daki bir kasabada suyun eve 0,5 lt’lik pet şişe kolileriyle temin ediliyor olması ibret alınması gereken acı bir gerçektir. Bütün ihtiyaçlar için 0,5 lt’lik şişelerin kullanılacağı günlerin uzak olmadığını düşünerek, mevcudu son derece iktisatlı kullanmamız gerektiğini Lütfen, hatırımızdan çıkarmayalım.
Su, vücudumuzun gereksinim duyduğu en temel ihtiyaç olup, yaşam için oksijenden sonra en önemli, en sık ve en fazla miktarda tüketilen bir besin öğesidir. Vücut ağırlığının % 2-3’ünden fazla su kaybı “Dehidrasyon” olarak tanımlanır. Bu kaybın % 10’lara ulaşması durumunda hayati tehlike söz konusudur.
Tam da, diğer besin öğelerine nazaran (Yağ, Karbonhidrat, Protein, Vitamin ve Mineraller) daha sık ve fazla tüketildiğinden bahsetmişken suyun, genelde göz ardı edile son derece hayati öneme sahip başka bir özelliği ile konuya giriş yapalım;
Su Dosyası *pH Kavramı
Bir sıvının içindeki p(H⁺)=-log[H⁺] veya p(OH⁻)=-log[OH⁻] iyon yoğunluğu miktarına bağlı olarak Asit veya Baz olma seviyesini tayin eden ölçü birimidir. 0 (Asit) —– 7 (nötr) —– 14 (Baz) arasında bir değer olduğunu ve yukarıdaki renklerin bu ifadeler için tanımlanmış uluslararası renkler olduğunu belki ortaokul sıralarından hatırlarsınız. Bizim kanımız da 7,35, yani çok hafif bazik taraftadır. Ancak, bu değerdeki küçük sapmalar, örneğin 7,1’e düşmesi Metabolik asidoz, 7,0’a düşmesi ölümümüze neden olur.
Ne yazık ki, yoğun bir hayat süren günümüz insanı gıdası için gerekli özen ve zamanı ayırmak yerine, Beyaz Un, Şeker, Pirinç, Doyurulmuş (Hidrojenize, Trans) Yağlar, E’li katkılar vs. ile üretilmiş, işlenmiş (Rafine), kızartılmış, hazır endüstriyel gıdalar, Asitli içecekler gibi hazır besinleri tercih ve rağbet ederek, sağlıklı olan Bazik yapısını (Kan pH⁺:7,35) Asidik hale getirerek, başta Aşırı şişmanlık (Obezite), Kanser olmak üzere kronik hastalıklara maruz bırakıyor.
İşte bu yüzden içtiğimiz Su, yukarda anlatıldığı üzere asla 7,35‘az olmamak kaydıyla, 8,0, 8,5 civarında tüketilmesi tercih edilmelidir. Suyun 8,0, 8,5 olarak alınması, besinlerle aside giden kan pH’ımızı dengeleyerek bizi bu dertten kurtaracak önemli bir rol oynayacaktır.
Konuşmacı: Hay Sağlık Merkezi kurucusu Uzman aile hekimi Dr. Ender SARAÇ.
Nereden temin edilmeli ve Nasıl taşınmalı
Su, konusunda dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlar, suyun nereden temin edildiği, nasıl taşındığı ve muhafaza edildiğidir. Ne yazık ki, günlük hayatımızda kullanılan pet şişeler Ftalat, 19 lt’lik damacanalar ise Bisfenol A ihtiva etmektedir. Bu kimyasal maddeler vücudumuzun hormon sistemini (Endokrin) bozarak göğüs kanserinden, şişmanlatıcı etkiye kadar bir çok zarar veriyor. Bu yüzden, tercihen evinize bir filtre cihazı alın ve suyunuzu evden bir cam şişe ile yanınıza alınız.
Konuşmacı: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Kenan DEMİRKOL.
Su, konusunda en çok kafa karıştıran bir mevzu da, günlük içilmesi gereken miktardır. Herkesin kilosu, bünyesi, genetiği, metabolizması, yaşam tarzı, alışkanlıkları, bulunduğu ortam koşulları farklıdır. Dolayısıyla, bu miktarı tayin etmenin en sağlıklı yolu idrar renginizin şeffaf açık sarı olmasını sağlayacak kadar suyu tüketmenizdir.
Konuşmacı: Florence Nightingale Hastanesi, Kardiyoloji ve İç hastalıkları uzmanı, Prf.Dr. Canan Efendigil Karatay.